Een hobby drone mag dan wel (door sommigen) als speelgoed worden aangemerkt worden maar mag max. 25 kilo wegen en mag op bepaalde plaatsen 300 meter hoog vliegen. Als zo’n drone van zo’n hoogte ongepland naar beneden komt a.g.v. gebrekkig onderhoud dan is dat niet goed. Een drone van 1 a 2 kilo die van 300 meter hoogte naar beneden komt, kan een kracht van 3000 Newton veroorzaken hetgeen overeenkomt met de kracht van een blok beton van 300 kilo die vanaf een meter hoogte op je teen valt. Ja, ik weet het: de valsnelheid is a.g.v. weerstand in de lucht waarschijnlijk maximaal 45 m/s dus de bovenstaande theorie gaat niet helemaal op. Ik heb echter wel eens een drone zien neerstorten en een krater van 30 cm diep in de grond zien maken. Gelukkig stond er niemand op die plek omhoog te kijken.
Een verantwoordelijk hobbyist doet iedere keer voordat hij zijn projectiel de lucht een stuurt een pre-flight check, verbouwt zijn drone op een verantwoorde wijze en doet regelmatig aan preventief onderhoud.
Bij een pre-flight check wordt de drone van buiten af gecontroleerd op beschadigingen, breuk, los zittende onderdelen (die vast horen te zitten). De LED lampjes van de drone (als die er zijn) worden gecontroleerd. De communicatie tussen drone en afstandsbediening wordt gecontroleerd. Als je telemetrie of On-Screen-Display hebt, stijg je niet op voordat je goede signalen van de drone terug krijgt. Als je tijdens de pre-flight check iets opmerkt, dan ga je dat eerst (en goed) oplossen voordat je opstijgt. Het is aan te bevelen om een vast volgorde van de batterijen te gebruiken (schrijf een nummertje en een aanschaf datum op ieder batterij) zodat je de gezondheid van iedere batterij in de gaten kan houden.
Veel hobbyisten verbouwen hun drones en plakken er van alles op/aan. Daar is niets mis mee zolang ze zich maar goed realiseren dat dit spul ook vast moet blijven zitten als de drone een langere tijd op grote snelheid in de rondte suist en dat de trillingen in de lucht ook heftig zijn. Kabeldoorvoeren kunnen een kabeltje gemakkelijk doen doorslijten (met kortsluiting als gevolg) als de doorvoeren niet goed dicht gekit worden. Losse kabeltjes in de drone kunnen tijdens de vlucht los raken als zij niet goed (bijv. met tie-raps) ergens aan bevestigd zijn. Je mag er van uit gaan dat de producent van een drone geen domme jongen is en dat ieder schroefje een bedoeling/doel heeft. Laat dus geen schroeven/boutjes achterwege omdat jouw drone dan sneller in/uit elkaar kan schroeven. Kortsluiting in de lucht is funest bij een drone. Neem dus nooit te dunne kabeltjes en/of ondeugdelijke aansluit materialen die de grote stromen (tot wel 5 Ampere) niet aan kunnen. Breng geen voorzieningen aan die de aanwezige andere voorzieningen kunnen verstoren. Een extra zender op 2.4 Ghz kan de stuursignalen van de drone beinvloeden en dit kan tijdens de vlucht wel eens anders uitpakken als stilstaand op de grond (bijv. omdat een antenne a.g.v. wind net even een andere stand krijgt en/of omdat het signaal vanaf de grond op grote afstand niet meer zo sterk is). In de drone mogen geen kabels/onderdelen los liggen/bungelen, alles moet goed vast geplakt/gelijmd/gebonden worden.
Als je de drone netjes in elkaar hebt gesleuteld, dan is het een goed idee om het ding na iedere 10-15 vluchten open te schroeven om te kijken of je dingen in het binnenwerk van de drone ziet die niet goed zijn. Zo hoor je in de drone geen schroei/brandplekken te zien en alle kabeltjes en doosjes moeten nog steeds goed vast zitten. Let op of de kabeltjes bij de kabeldoorvoeren niet slijten.
Merendeel van de hobby drones maken gebruik van Firmware. Je doet er goed aan om de firmware van de onderdelen regelmatig (eens per 6-8 weken) te controleren/upgraden omdat er met de updates vaak fouten opgelost worden. Lees de commentaren op het internet over de firmware die je gaat installeren.
Als je de bovenstaande handelingen niet zelf kan/wilt doen, dan hoor je iemand te zoeken die het onderhoud voor je doet. Als je goed onderhoud na laat dan ben je wettelijk gezien nalatig (en dus per definitie onverzekerd).
Een hele andere vorm van benodigd onderhoud is de onderhoud van kennis en vaardigheid. Dat je dit documentje zit te lezen is al een erg goed begin. Op het internet kan je hele goede nieuwsgroepen vinden waar soortgenoten hun kennis en ervaring delen. Op het gebied van wijziging van wet en regelgeving doet een hobbyist er goed aan om sites als DARPAS.NL, KNVVL.nl en FlyByDrone.nl in de gaten te houden.
Advertentie: