Deze website wordt door mij, Jeroen van Craaikamp (50) onderhouden. De site is in 2014 begonnen als hobbypiloot.nl en heet ondertussen RPAS.tips. Wat ik met drones doe is voor mij een nevenactiviteit, naast mijn baan op een IT-afdeling van een Nederlandse bank. Ik beheer deze site en nog een paar andere non-profit sites, waaronder over champagne, golven en een aantal persoonlijke / familie sites. Door al dat IT geknutsel in de avonden, blijf ik een beetje bij met de ontwikkelingen in de IT-technologie en ik kan ik bezoekers van de sites laten delen met wat ik weet en heb ervaren.
Net als de meeste "volwassen" mannen, houd ik van boy-toys. Ik begon in 2014 met vliegen met behulp van een Remotely Piloted Aircraft System (RPAS). Aangezien ik ook een hobby fotograaf was, kocht ik een fatsoenlijke Drone (een DJI Phantom 2) en vervolgens monteerde ik er een GoPro video / fotocamera. De drone werd geclassificeerd als een "Ready to Fly" drone.
Het ding kon inderdaad vliegen, maar dat was het ook. Naarmate ik langer bezig was, kocht ik steeds meer spullen. Als eerste kocht ik een hele lading gereedschappen (als je vliegt met een doe-het-zelf-drone is de soldeerbout jouw beste vriend). Daarna begon ik het verbeteren van de drone. Ik heb allerlei accessoires op/in de drone gebouwd. Later verving ik dubieuze drone onderdelen voor betere onderdelen, waardoor ik steeds minder verrassingen tijdens het vliegen kreeg. Tijdens dit proces heb ik een aantal video's gemaakt begon ik met videobewerking (een verhaal op zich). Ik heb vele avonden achter mijn PC gezeten om youtube filmpjes over drones, accessoires en modificaties te bekijken om de verworven wijsheid op mijn eigen drone los te laten. Ik heb ondertussen een DJI Inspire-1 drone, met dubbele remote controller, koffer en 4 batterijen en wat ND filters gekocht en ik hoef dus eigenlijk niets meer te knutselen. Aan een drone knutselen is tegenwoordig ook niet meer gebruikelijk omdat de product garantie dan vervalt.
Ik heb ondertussen zelf veel geleerd, vooral over wat je wel / niet kan verantwoord kan doen met een drone, wat goede en minder goede accessoires zijn en wat wel/niet is toegestaan als je met een Drone gaat vliegen in Nederland/
Ik vind drones ondertussen leuk vanwege de combinatie van de volgende dingen:
Zolang ik nog geen ROC vergunning heb, ben/blijf ik een drone hobbypiloot met een drone, een mening en een website. Alle onkosten die ik daarvoor maak, zijn nu voor mij zelf. Ik ga in 2016 een ROC-Light vergunning behalen waarmee ik zakelijke vluchten mag doen en ook onkosten mag declareren. Als ik t.z.t. nog meer wil kunnen/mogen dan ga ik voor de volledige ROC certificering, welke veel duurder is maar ook zakelijk weer meer mogelijkheden/uitdagingen biedt als de ROC-Light. Als voorlopig al mijn drone gerelateerde kosten met behulp van zakelijke drone klussen gefinancierd zouden kunnen worden dan zou ik dat al heel mooi vinden.
Ik probeer alles wat er met drones gebeurd, in de gaten te houden, hetgeen mij interesseert in artikeltjes op deze site samen te vatten en deze artikeltjes dan (o.a. via facebook) met anderen te delen.
Ik wens een ieder veel plezier met deze site toe.
Jeroen van Craaikamp
Randwijcklaan 1 1181 BL AMSTELVEEN Nederland
Tel. + 31- (0) 6 30.480.775
Ik heb in 2014 mijn eerste drone gekocht; een DJI Phantom 2 met een Go-Pro en een van de eerste camera gimbals er onder. De basis voorzieningen van deze drone waren beperkt en ik ben de drone snel kwijt geraakt. Ik heb dezelfde dag een nieuwe Phantom-2 gekocht waarmee ik de eerste wou gaan zoeken in het maaiveld. De tweede Phantom 2 heb ik omgebouwd zodat ik meer controle/zich zou krijgen op de toestand van de drone. Ik heb een programeerbare controller (een Futaba) en een Flytrex Live logger aangeschaft zodat ik op afstand meer controle had over de drone. Ik heb de tweede Phantom-2 mee genomen naar Griekenland en Italie. In de buurt van bergwanden kwam veel (val)winden voor en daar bleek de Phantom ongecontroleerd alle kanten op te fladderen. Als je alleen goed kan vliegen en mooie plaatjes maken als je een zonnige dag gebt met een wind minder dan windkracht 4-5 bft. dan heb je Nederland weinig geschikte dagen.
Sinds 2015 vlieg ik dus met een Ready to Fly DJI Inspire-1 drone waar ik niet aan heb gesleuteld. Ik heb wel allerlei extra accessoires aangeschaft.
Ik heb de DJI Inspire-1 gekocht omdat deze -vanwege grootte/gewicht van de drone- stabiel in de lucht hangt, zelfs bij windkracht 6-7. Daarnaast kan je deze drone met twee personen bedienen: een bestuurder voor de drone en iemand die de camera bedient. Om op grote afstand (min. 50 meter afstand tussen drone en mens/object) gedetaileerde beeldopnames te maken heb ik naast de standaard Zenmuse X3 ook een Zenmuse Z3 Camera/zoomlens met 6 PolarPro ND/PL Lensfilters. Na een korte periode met carbon props te hebben gevlogen vlieg ik tegenwoordig weer met standaard quick release props. Mijn drone "woont" in een koffer met wieltjes (de drone kan er in "landing-mode" in, incl. camera).
Ik heb 4 batterijen, waar ik 22 minuten per 5700 mAH batterij mee kan vliegen. Thuis staat een Power Charging Station waar de 4 batterijen allen binnen een uur mee kunnen worden opgeladen. Tussen november en februari vlieg ik niet en liggen de batterijen in een LiPo kluis. Ik heb een DJI OSMO handvat waar ik zowel de INSPIRE X3 als de Z3 camera/gimbal op kan zetten en waarmee ik stabiele opnames op de grond kan maken. Ik gebruik een IPAD Air-2 op de afstandbediening van de piloot. Op de afstandbediening van de camera man (welke ik -zo blijkt achteraf- zelden gebruik) heb ik een iPhone 6. Binnenkort ga ik een tweedehands iPAD Mini 2 kopen voor de camera remote en voor als de iPAD Air-2 weer eens overwacht leeg blijkt te zijn. De iDozen die ik gebruik hebben allen een snelle A7 processor welke je nodig blijkt te hebben voor de HD720p video beelden die dan ook zonder vertraging uit de drone komen.
Op de iDozen gebruik ik diverse apps voor de drone. Naast de standaard DJI GO App, gebruik ik Litchi, Autoflght Autopilot, HD-sync (om logs te synchen met Healthydrones.com), DronePan, OsmoPan en Shou (screen recorder). Ik heb webservice abonomenten op WeatherPro en HealthyDrones.
Om foto's en video's te bewerken heb ik een Apple Macbook Pro uit mid 2012 op de kop getikt (Quad I7 CPU's met 16 GB RAM). Voor foto editing gebruik ik Aperture en voor video editting gebruik ik Final Cut Pro (met mLUT add-ons). Voor gigapixel panorama fotos en VR tours gebruik ik AutoPano Giga van kolor.com. De media libraries/cources sla ik (per kwartaal) op op externe MyPassport disks van 3 TB per stuk.
Ik had ook een android en windows platform voor de besturing van de drone kunnen kiezen maar ik gebruikte apple dozen ook al voor andere dingen en voor mij was IOS daardoor de logischere keuze (al was het maar voor alle accesoires/kabeltjes die ik in de loop der tijd heb verzameld).