24 September j.l. deed ik theorie examen voor het Remote Operator Certificate Light (ROC-Light). Vanochtend bracht de postbode de uitslag: Geslaagd. Met het theoriexamen certificaat, de drone inschrijving en bewijs van WA verzekering is alles nu aanwezig om het ROC certificaat aan te vragen.
Naast mogelijke inbreuk op privacy en het mogelijk veroorzaken van verstoring/overlast, is gevaarzetting het belangrijkste aspect bij het definiëren van de wet en regelgeving voor drones.
De grootte van het veiligheidsrisico is maatgevend en deze wordt bepaald door de KANS dat er iets ongepland gebeurd en de IMPACT als er iets gebeurd. Voor de wetgever is het werkelijk veiligheidsrisico belangrijk, maar is de perceptie en de publieke opinie daarover minstens net zo belangrijk.
Aangezien (de perceptie van) het veiligheidsrisico van drones boven 1 kilo naar verwachting niet drastisch zal dalen, zullen de micro-drones (die een stuk minder risico met zich mee brengen) het gat tussen zakelijke/recreatieve behoeftes en technisch/wettelijke mogelijkheden gaan invullen.
Als je iemand inhuurt om een drone vlucht uit te voeren dan is de vlucht per definitie een zakelijke vlucht en de drone piloot moet daarvoor een ROC vergunning hebben. Je huurt een ROC-Light Professional in voor drone vluchten die niet zonder vergunning mogen en waarvoor je geen volledige ROC vergunninghouder kunt/wilt betalen. Voordeel is dat een ROC-Light vlieger waarschijnlijk goedkoper is dan een ROC vlieger. Nadeel kan zijn dat een ROC-Light vlieger met meer beperkingen rekening heeft te houden dan een ROC vlieger.
Een panorama foto wordt gemaakt door een aantal foto's aan elkaar vast te plakken. Dit plakken deed men -tot voor kort- achteraf op een zware PC, veelal met dure professionele software. De eerdere generatie panorama fotos waren bijna allen 2D (dus plat) en deze deden het heel erg goed als brede banners op websites. De software is steeds slimmer geworden en men kan nu ijk-punten op bron foto's detecteren en deze voor het stitchen/vervormen gebruiken. Tegenwoordig zijn de bronnen voor de panorama fotos ook niet meer plat. De kijker gebruikt een pano-viewer en ziet daarmee vanuit een centraal punt alleen een rechthoekig stukje van de totale compositie. Door de cursor te verplaatsen wordt een ander stukje van dezelfde originele opnames getoond.
De Hobbypiloot heeft besloten om voor een ROC-Light certificering te gaan. Ik wil nl. gewoon netjes drone vluchten kunnen maken, daar opnames van maken en deze vrij kunnen publiceren, distribueren en evt zelfs verkopen, zonder me in allerlei bochten te wringen om het "zakelijk gebruik" label te vermijden.
Vandaag is mijn drone bij IL&T geregistreerd en ik ben nu dus trotse eigenaar van het luchtvoertuig met het internationaal bij ICAO erkende ID PH-1RY. Door het registreren van mijn speelgoed ben ik CEO van een Airline geworden!! Zal straks mijn CV even bijwerken :-)
Ik heb geen drone firma en ben ook niet van plan om er een te beginnen naast mijn full-time baan (daar vindt mijn werkgever nl. iets van). Voor mijn werkgever en voor de IB & BTW belastingdienst blijf ik dus een particulier met "overige/neven inkomsten" en voor IL&T, IM en de handhavers van luchtvaart-, fauna- en telecom wetten ben ik een professionele piloot met een geregistreerd luchtvaartuig en een ROC-Light certificaat.
In dit artikeltje meld ik hoe e.e.a. afloopt/verloopt..
Na een recentelijke update van het on-line Drone NoFlyZone kaartje van de overheid, stonden er ineens een twintigtal Helipads in Nederland als NoFlyZones ingetekend. Bij (telefonische) navraag blijkt IL&T een Helipad als een ongecontroleerde luchthavens te zien waar drones niet binnen een straal van 3 kilometer mogen vliegen indien de operator van die ongecontroleerde luchthaven daar bezwaar tegen heeft.
Manager Operaties van het Loodswezen heeft ons bij navraag per maill laten weten dat loodswezen bezwaar heeft tegen drone vluchten binnen een straat van 3 km rondom hun helipads. Volgens het loodswezen "zijn er genoeg andere plekken waar je kan vliegen zonder ons vliegverkeer in gevaar te brengen" Als gevolg hiervan mag er voorlopig niet meer vanaf/naast IJmuider- en Hoek van Holland pier/strand gevlogen worden.
In het kader van het driedaagse Dutch Drone Festival vindt op 2 september het eerste grote drone-congres van Nederland plaats in Hilversum. Tijdens deze Drone Talk komen drone-experts en wetenschappers aan het woord over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van drones.
De meningen verschillen over het opstijgen en landen vanuit de hand. In dit artikel vind je wat ik er van vind en geef ik wat tips over wat je kan doen om het veiliger te doen. Ik blijf er echter bij: Doe het alleen als je echt niet anders kan en doe het alleen met piloot en een spotter die beiden goed weten wat ze aan het doen zijn.
Healthy Drones biedt een on-line web platform waarmee de logs en de media uit de Phantom 3+/Inspire-1+ DJI drones kunnen worden uitgelezen/getoond. Daar houdt het echter niet op. De gegevens worden geinterpreteerd en de piloot wordt netjes geinformeerd over de gezondheid van de drone/batterijen en evt. te nemen maatregelen en uit te voeren onderhoud. Alle data uit de log files -dus ook de stick actions en de berichten die tijdens de vlucht op de tablet verschijnen- en zelfs berekende windvlagen worden in overzichtelijke schermen getoond. De gevlogen routes zijn in CSV en KML formaat te downloaden.
Na alle spotjes van de afgelopen tijd mag je aannemen dat iedereen die een drone heeft ook weet dat hij/zij niet in de buurt van een vliegveld mag vliegen. Er woorden ondertussen voorzieningen in/op drones aangebracht waardoor je niet makkelijk in no-fly-zones kan vliegen en/of waar je op afstand herkenbaar mee bent. Deze voorzieningen zijn erg goed bij ongelukjes. Types die de boel kunnen/willen saboteren vang je hier echter niet mee. Hobbypiloot deed een mini-onderzoek en daaruit blijkt dat er ondertussen al een heleboel kan om drones van alle soorten/vormen te kunnen detecteren, ook al doet de piloot nog zo goed zijn best om onzichtbaar voor de handhavers te zijn/blijven.
Het zal je niet zijn ontgaan dat er veel te doen is over of je ergens nou wel of niet mag vliegen met een drone. Er wordt vanuit verschillende hoeken tegen aangekeken door verschillende partijen. Je kan je terecht afvragen of iedereen die iets wil, ook wettelijk de juiste partij is om dat ook te gaan doen. Zo mag een boswachter (valt onder Economische Zaken) best een mening hebben over waamee je boven zijn bos mag vliegen, hij gaat daar echter niet over, da’s nl. Infrastructuur en Milieu (ja, ik weet het, dit lijkt verkeerd om, is het echter niet). Andersom gaat men er mij Infrastructuur en Milieu niet over het innnen van inkomsten belasting en BTW over een vlucht, da’s nl de wijk van Economische Zaken.
Het heeft de overheid behaagt om weer iets nieuws te bedenken: de ROC Light regelgeving. Iets wat oorspronkelijk als een goed idee begon is een regeling geworden waar -volgens mij- weinigen baat bij gaan hebben. In dit stukje lees je de mogelijkheden en de beperkingen van het vliegen met ROC-Light en wie daar baat bij gaat hebben (en wie niet).
Op dit moment wordt er bij het vliegen met een drone nog onderscheid gemaakt tussen recreatief en zakelijk gebruik van een drone. "Als u uw drone inzet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering gebruikt, gelden de regels voor zakelijk gebruik."
De Nederlandse politiek lijkt het recreatief gebruik van drones structureel als gevaarlijk en ongewenst aan te merken. I.p.v. de huidige regels (die ruimschoots afdoende en in veel gevallen zelfs al overdreven strak zijn) te willen gaan handhaven wil de politiek steeds strakkere regels.
Een drone zou in Luchtruim Klasse G (tot 304 meter hoogte boven de grond), geen commercieel vliegtuig tegen moeten komen en zou daarin -zonder verdere beperkingen- met een snelheid van 463 km/uur in de rondte mogen vliegen. In Nederland zijn er 12 trauma helicopters welke ook ook in Luchtruim Klasse G vliegen (met name als ze dalen/stijgen). Sportvliegtuigen mogen boven bebouwde kom niet lager dan 300 meter boven de grond vliegen. Buiten bebouwde kom is dit 15 meter. Veelal zullen sportvliegtuigen tussen de 300 en 500 meter hoogte boven de grond vliegen. Er zijn daarnaast nog speciale gebieden waar je tegen zweefvliegers en andere kleinere vliegmachientjes aan kan lopen. In Nederland kennen de drones echter verdere beperkingen.
Als je de media moet geloven dan worden er miljarden euros verdient aan drones en hieraan verbonden producten en diensten. Is dat ook zo en wie verdienen die miljarden dan? Zijn het de drone producenten, de distibuteurs, de winkels, de dienstverleners of andere/nieuwe gelukzoekers?
Ik schreef weer eens een beschouwend artikeltje waar je het wel of niet mee eens kan zijn...
Litchi was al bschikbaar voor Android, nu is er ook een Apple versie. Gisteren de Litchi zOS App getest op de Inspire-1 met een IPAD-Air-2. De eerste toepassing die men op IOS beschikbaar heeft gemaakt is FPV & Waypoints. De Orbit, Follow-me en Panorama features zullen waarschijnlijk snel volgen.
Er is een nieuwe versie van DronePan in de maak.Ik ben de Beta Software aan het testen en de nieuwe versie is weer weter. DronePan is gratis en een super aanvulling voor de 360 graden panorama fotograaf met een DJI Phantom-3 en/of een Inspire-1.
In de nieuwe versie kan de drone om de as draaien (i.p.v. de camera) waardoor DronePan nu ook geschikt is voor de Phantom-3, Je kan het aantal rijen foto's nu ook fijnmaziger instellen. Om de veiligheid te verhogen kan je geen pano's meer maken op minder dan 5 meter hoogte.
Met een drone kan je -in theorie- op plekken komen waar je anders niet snel zal komen. Naarmate het gebruik van drones toe neemt, stelt de regelgever steeds meer regels in waardoor je op steeds minder plekken met een drone mag komen. In dit stukje vind je een aantal aardige alternativen voor het maken van opnamen uit de lucht.
De Europese Aviation Safety Association heeft een documentje uitgebracht met voorstellen voor nieuwe -Europeesche- regels voor het vliegen met drons. Als dit door gaat dan is dit een prima zaak. Er wordt op risico gedifferntieerd en het verschil tussen zakelijk en recreatief vliegen verdwijnt. Er komt -als e.e.a. doorgaat- een plafond van 150 meter. Voor elk gebruik hoger dan 50 m boven de grond moet de piloot de basisbeginselen van de luchtvaart kennen. Je moet de drone in zicht houden, FPV mag nog steeds niet m.u.v. degene die ontheffing hebben gekregen (lees: de Amazon's van deze wereld).
Deze zomer kocht ik de DJI Charging Hub waarmee je vier Inspire-1 batterijen (volgordelijk) mee kan oploaden na een dagje vliegen. Ik gebruikte de Hub als parkeer plaats op de thuis basis. Na een tijdje niet gevlogen te hebben blijken de 4 batterijen die in de Hub zaten allen morsdood (bricked) te zijn. Ik vermoed dat de LiPo batterijen langzaam zijn leeg gelopen en dat de Hub niet heeft ingegrepen om de batterijen weer bij te laden. Als Lipo's onder een bepaalde spanning komen zijn ze niet meer op te laden te zijn. Da's dus een hele dure les:
HAAL JE BATTERIJEN NA HET OPLADEN UIT DE DJI CHARGING HUB!!!
Tot mijn grote schrik blijkt het volgende in de geldende (aanvullende) voorwaarden van mijn Particuliere WA verzekering opgenomen te zijn: "Niet verzekerd is de aansprakelijkheid van een verzekerde voor schade veroorzaakt met of door een luchtvaartuig, modelvliegtuig, een doelvliegtuig, valschermzweeftoestel, een luchtschip, een modelraket, of een ballon met een diameter van meer dan 1 meter in geheel gevulde toestand." Weet jij zeker of je (nog steeds) goed/voldoende WA verzekerd bent?
Als je de ontwikkelingen van de drone producenten op de voet volgt dan kan je niet anders dan concluderen dat ondersteuning voor diverse vormen van Autonomous Flight er aan zitten te komen. Features zoals Follow-me (vlieg automatisch met de bewegende grond-piloot mee), Orbit (vlieg automatisch in een straal rondom een vast punt) en Waypoints (vlieg een vooraf geprogrammeerde route) staan bij alle serieuze producenten in hun product roadmaps, als zij die features al niet al hebben uitgebracht.
Soms loop tegen een app aan waarvan je denkt: Waarom heb ik dat zelf niet verzonnen? Dit had ik ook met de gratis DronePan Beta IOS App for Inspire-1. Deze App maakt in 90 seconden automatisch 4 verticale rijen foto's (onderling 30 graden verticaal verschoven) De foto's zijn onderling grofweg 60 graden horizontaal verschoven. Met een Inspire camera field of view (FOV) van 94 graden hebben de foto's onderling dus 20% overlap. het resultaat is een serie met totaal 20 foto's die je daarna aan elkaar kan stitchen tot een 360 graden 3D pano. .
DJI is op dit moment nog de onbetwiste marktleider voor Drones. Ruimschoots 80% van de hobbypiloten vliegt met een Phantom of een Inspire. Op dit moment kan je -naast de verouderde modellen- vijf verschillende DJI Prosumer/consumer drones kopen: Phantom-3 Standard, Phantom-3 Advanced, Phantom-3 Professional, Inspire-1 Single Remote en Inspire-1 Dual Remote. Ze werken allemaal met dezelfde GO-Pilot Moble App maar toch zijn ze zonderling best verschillend. Welke DJI zou je waarom kopen? Of wacht je liever nog even bijvoorbeeld tot GoPro met zijn eigen drone gaat komen?
In dit artikel zet ik de mogelijkheden, beperkingen en prijzen van de vijf DJI Mini-Drones op een rijtje...
De mogelijkeid om een drone automatisch van waypoint naar waypoint te laten vliegen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Het gebruik van waypoints kan technisch gezien al jaren, maar de introductie ervan blijkt af te hangen van wetgeving, concurentiepositie, bereidheid van software producenten en beschikbaarheid van veiligheidsvoorzieningen. Waypoints openen echter wel deuren naar geheel nieuwe toepassingen.
In dit stukje vind je een overzicht van de mogelijkheden, ontwikkelingen en pro’s en con’s.
Mw. Mansveld is druk bezig om nieuwe regels in te voeren. E.e.a. gebeurd in fasen. De eerste fase is op 1 juli j.l. ingegaan. In dit stukje geef ik een overzicht van waar men -naar verluid- staat. met betrekking tot de 2 fase, welke oorspronkelijk op 1 oktober zou in gaan, maar waarvan de introductie datum naar achteren is geschoven.
Ik liep tegen de NLR website aan, de club die drone liefhebbers kan opleiden en certificieren. Toegegeven, als je het leest gaan ze flink wat tijd aan je besteden. Maar wie is er nou in hemelsnaam bereid om 7.500 Euro Excl. 21% BTW te betalen voor een opleiding om met een consumer/prosumer drone te gaan vliegen?
Ik heb onlangsvoor 109 Euro een drone video/foto opleiding van gedaan op Udemy. 7 uurtjes zitten en op knopjes klikken verder en dat was het. Ja, ik kan nog steeds geen Boeing 747 veilig besturen, maar dat was ook helemaal mijn bedoeling niet. Ik wil gewoon mooie foto's/filmpjes maken met mijn speelgoed vliegtuig van 2600 gram.
Ik was niet tevreden over het koffertje wat bijgeleverd was bij de Inspire-1. Deze zou een vlucht met een vliegtuig niet overleven en het ding was ook onhandig voor dagelijks gebruik (je moet alles keer op keer uit elkaar halen wat lastig is, onnodig slijtage van conncetoren veroorzaakt en tijd kost)
Eerst heb ik zelf een houten kistje in elkaar geknutseld maar die was nogal zwaar n er zaten geen wilen onder. Nu dus toch maar een echte kist aangeschaft waar de drone -inclusief gemonteeerde camera- en met de poten in landing-mode zo in kan. Ik ben nu vliegklaar in minder dan 45 seconden.
Ik dacht dat men er niet helemaal goed over na had gedacht toen men de regels voor de modelvliegers opschreef. Dat blijkt niet het gval te zijn. Men weet in Den Haag wel wat er werd bedoeld, het staat alleen niet altijd even lekker beschreven in de regelgeving. Zo ook is gebeurd met de max 3 (per 1 okt: 5) kilometer afstand tot de luchthaven. Er blijkt een referentie punt op schiphol te zijn waar men de passerpunt in moet zetten en daaromheen een ronde circel mag tekeken. Tot 1 oktober a.s. geldt een straal van 3 km en daarna geld een straal van 5 km. Let wel: dat geld alleen voor lieden die zonder vergunning in de rondte vliegen en zich ook aan de daarvoor geldende spelregels houden. De vergunninghouders hebben voor en na 1 oktober rekening te houden met Controlled Airspace (CTR). Beetje vreemd vindt ik dat wel: ik mag als hobbypiloot -wanneer ik dat wil- aan de oostkant van het Amsterdamse Bos vliegen en een Pro met vergunning mag dat niet, behalve als hij daar expliciet ontheffing voor aanvraagt.
Als iedereen zijn zin krijgt en je per 1 okt a.s., je niet in Controlled Air Space (CTR) mag vliegen, niet boven Natura 2000 gebieden mag vliegen, niet dichter als 50 meter in de buurt mag komen van "aaneengesloten gebouw", niet boven wegen, boten, kunstwerken en ook niet dichter dan 5 km in de buurt van een vliegveld, dan houdt je verdomd weinig grond in Nederland over waar je nog met een drone mag vliegen. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend, zo blijkt bij navraag bij ILENT.
I hang around in drone newsgroups in the evening and i saw a lot of messages pertaining to crashes that could easily have been avoided. In this article you will find the most common mistakes that are being made, and -more important- what you can do to avoid them.
Met wat restanten van mijn oude Phantom 2 heb ik een niet onaardige "mount" in elkaar geknutseld voor mijn nieuwe Inpsire-1. Op de mount heb ik een 7" HD Black Pearl Monitor en een iPhone 6 Plus gemonteerd. De moniotir hangt aan de mini-hdmi en de iPhone aan de USB.
Ik liep onlangs tegen een heel leuk boekje aan: "Dronefotografie" van Wiebe de Jager. Anders dan wat de titel doet vermoeden gaat het niet alleen over fotografie, bijna alle aspecten van wat er bij het maken van luchtfoto's met een drone komt kijken wordt met een heleboel hele mooie plaatjes uitgelegd.
Ik zou iedere drone leverancier dan ook adviseren om dit boekje mee te leveren met een nieuwe drone. is ook een leuk cadeautje om aan iemand te geven die net een drone heeft (of wil gaan kopen). Voor de prijs hoef je het niet te laten....
Ik dacht een tijdje dat het niet mogelijk was om de camera om zijn verticale as te laten draaien m.b.v. de controller (dus niet via de iPAD, want dat weet bijna iedereen al). Dit blijkt niet waar te zijn. Lees hier hoe je het voor elkaar krijgt.
HobbyPiloot.nl draait nu bijna twee maanden. Er komen dagelijks een paar honderd bezoekers langs. Vandaag onderzocht ik welke pagina's men bezocht. Boeiende materie...
Tijdens mijn omzwervingen liep ik tegen een brilant videootje aan over de Flight Simulator die standaard ingebouwd is in de Inspire-1: https://vimeo.com/116509851
Via Droneworkshop.nl kan je een introductie in het vliegen met drones boeken. De workshop duurt drie uur en alle aspecten die van belang zijn voor een recreatief piloot komen voorbij. Als je niet van lezen houdt, dan lijkt dit een goed alternatief. Bijgaand een videootje.
Net zo snel als dat er (toepassingen voor/van) drones komen, komen er nieuwe regeltjes uit Den Haag bij. Als je de ontwikkelingen in detail volgt dan zal je zien dat de wetgevers hun best doen om de belangen van de hele gemeenschap te dienen. Hobbypiloot vraagt zich af of (en hoe) de wetgever de belangen en de wensen van de recreatieve drone piloot kent.
Heb je wel eens afgevraagd hoe het zit met drone en wind? Welnu, ik wel. Vanavond heb ik dus maar een excel sheetje in elkaar gedraaid om uit te zoeken hoe het zit. De resultaten vind je hier.
On Oktober 1st 2015, the dutch regulator intends to implement new rules for remotely piloted aircrafts up to 4 kilo. A maximum speed is under review. The pilot shall give way to other air traffic. Drones may not fly in controlled airspace. Drones may fly no higher than 50 meter. The maximum distance between drone and pilot may be no more than 100 meters. Drones may not fly closer than 5 kilometers to airports. Pilots shall keep a distance of at least 50 meter between the drone and crowds, buildings, highways, roads, industrial areas, harbours, boats, vehicles, artwork and railways.
Mw. Mansveld (ILENT) is conform haar brief aan de tweede kamer van plan om per 1 oktober 2015 nieuwe regels voor het vliegen met drones in gaan stellen. In tegenstelling tussen wat er in de rest van de wereld gebruikelijk is mogen drone vliegers vooralsnog niet hoger meer dan 50 meter en niet verder meer 100 meter vliegen. In 99% van de buitenlanden om ons heen is dit resp. 120 en 500 meter.
Voordat de regels worden ingevoerd gaat er nog een toetsing plaats vinden. Ik vermoed dat de nederlandse drone vliegers en de producenten/dealers heftig en massaal zullen gaan aggeren op de nederlandse beperkingen die men wilt gaan opleggen. Ik hoop dat mw. Mansveld hier naar luistert.
Het goede nieuws: In dezelfde brief staat dat Mw. Mansveld de regels m.b.t. max. bereik/hoogte -onder bepaalde voorwaarden- overweegt uit te breiden in een volgende fase (wat/wanneer dit ook moge zijn). Certificering van piloot en drone maken daar dan waarschijnlijk wel onderdeel van uit. In die volgende fase zal dan ook naar andere aspecten (zoals privacy en aansprakelijkheid) gekeken worden. Mansveld is voornemens om zich dan aan te sluiten op de dan gangbare spelregels van andere landen om ons heen. Wellicht -maar da's de mening van HobbyPiloot- is het beter om dit per 1 oktober a.s. al te gaan doen.
DJI heeft de Inspire-1 eigenaren een bericht gestuurd dat "de aankomende maanden" een aantal nieuwe features beschikbaar worden gemaakt voor de Inspire-1. Het betreft Groundstation met 100 Waypoints, Director (video editing binnen de pilot app) en Live Streaming vanuit de Pilot App naar Youtube. Daarnaast wordt melding gemaakt dat de handheld gimbal voor de inspire camera en de Software Development Kit er aan zit te komen. Het bericht is vanuit diverse hoeken bevestigd. Wanneer "de aankomende maanden" is blijft gissen.
Flytrex (www.flytrex.com) komt binnenkort uit met de nieuwste telg: De Flytrex Live 3G met Can-bus. Flytrex maakte al trackers/loggers voor o.a. de Phantom. Nu is er ook een Live 3G versie voor de Inspire-1. Deze versie kan je zonder solderen op jouw bird monteren zodat je al jouw vluchten automatisch logt/publiceert. Hobbypiloot heeft dit handige doosje gekocht omdat de gegevens real-time (via GSM -3G) worden doorgestuurd naar de Flytrex website, zelfs als het contact tussen controller en drone wordt verbroken. Op de website kan je de vlucht volgen en kan je de "last seen" positie van de drone zien.
Vanavond is de nieuwe DJI Inspire-1 afgeleverd. Ik had eerder deze week een Phantom-3 Pro besteld maar op het laatste moment heb ik toch voor zijn grote broer besloten. In dit artikel lees je wat de afwegingen waren.
Als je, na het bekijken van de promo-filmpjes een Inspire-1 drone koopt dan kan je tegen wat verrassingen aan lopen als je de box open maakt. De Pilot app Versie 1.2 ondersteunt nog geen IOC-POI, IOC-HL en Waypoints. Ik vemoed dat het binnenkort wel goed gaat komen, edoch: degene die de inspire in januari '15 kochten zitten sindsdien al (4 maanden) op een upgrade te wachten.
FAA: "Electronic media posted on a video Web site does not automatically constitute a commercial operation or commercial purpose, or other non-hobby or non-recreational use."
Zie: https://www.faa.gov/documentLibrary/media/Notice/N_8900.292.pdf
Heb zojuist de Live lancering van de Phantom-3 bekeken. Het blijken er twee te zijn: Een Pro en een Advanced. Het verschil zit in de camera De Pro heeft een 4K camera en de Advanced heeft een HD1080P camera. Beiden camera's hebben geen fish-eye (groothoek) maar een natural view. Er kunnen 12 MB fotos genomen worden. De besturing van de P3 is een (variant van?) de Inspire-1 besturing. De kit komt uit met lightbridge live video stream (HD 720P). De P3 kan bedient worden samen met de Pilot App (ongeveer dezelfde als die van de Inspire, er zijn wat simplificaties), welke ook een ingebouwde flight simultator en waypoints heeft. De P3 heeft naast GPS ook dezelfde groundsensors als de Inspire, waardoor de P3 ook veilig indoor kan vliegen. Flight-time van de P3 is rond de 23 minuten per (4S) batterij. De motoren en de GPS zijn verbeterd t.o,.v de voorganger. VIa de app kan je nu ook video beelden selecteren en live streamen naar youtube. De nieuwe Phantom-3 Pro gaat 1259 US$ kosten en de Phantom-3 Advanced 999 US$. Er is geen melding gedaan wanneer de drone leverbaar is.
Met pasen gaat de een op zoek naar eieren en de ander gaat op zoek naar internet truukjes. Ik heb dit weekend uitgezocht hoe je Facebook, Vimeo en een Website kan integeren tot een mooi geheel.
Tegenwoordig staat bijna alles op het Internet wat er idoor wet/regelgevers in Den Haag, Brussel eetc wordt bebabbelt/besloten. Ik heb avonden lang allerlei documentjes doorgeworsteld om een beeld te krijgen van wat er mag en welke kant het op gaat. In dit artikeltje wordt een overzicht gegeven van de relevante documentjes voor de drone piloten.
De Amsterdam Arena heeft dit najaar de wereldprimeur van de drone-show 'Air'. Tijdens de avond zorgen de radiografisch bestuurbare helikopters voor een spectaculaire show waarin ze, soms met honderd drones tegelijk, races, stunts en choreografieën doen.
Zo u wellicht weet, is het ons Hobby Piloten bij wet verboden om in de buurt van huizen en mensen te vliegen. U kunt zich dan ook wellicht mijn verbazing voorstellen toen ik onderstaande foto zag van uw bezoek bij de Chinese drone producent.
Aannemende dat u niet eerst een vliegbrevet heeft gehaald (welke u ons oplegt) en aannemende dat u niet vijf weken van te voren een vergunning heeft aangevraagd, bent u met tenminste drie van de geldende basis spelregels in overtreding, de boete hiervoor bedraagt 6.800 Euro. Wil ik deze foto even doorsturen naar de wetshandhavers?
Iedereen die voor het eerst met First Person View vliegt ken het: Strepen op het scherm. Wat blijkt: als je de FPV kit op dezelfde batterij aansluit als de motoren dan krijg je storing. De oplossing is net zo simpel: Gewoon een LC filter toepaseen.
Today Europe is taking a decisive step towards the future of aviation. The European aviation community gathered in Riga to exchange views on how, and under which conditions, drones can help create promising new opportunities in Europe, offering sustainable jobs and new prospects for growth both for the manufacturing industry and for future users of drones in all sectors of society. Drones offer new services and applications going beyond traditional aviation and offer the promise to perform existing services in a more affordable and environmentally friendly way.
Wat te doen als je een Phantom-2 met batterijen, futaba controller en FPV kit hebt? Ga je de Phantom-2 dan vervangen door een Inspire-1 of ga je de Phantom-2 verder upgraden. Dat zijn moeilijke vraagstukken voor een hobby piloot. In dit artikeltje vind je wat mogelijkheden en afwegingen.
De Staats Secretaris van ILT heeft het luchtruim in haar portfolio. Ze heeft in een briefje aan de tweede kamer haar toekomst plannen uiteen gezet. Daar zat dit keer ook een stukje over het drone beleid in. In dit artikeltje lees je de relevante paragrafen
T.o.v. de hudige regels gaat onderstaande wellicht veranderen per 1 juli 2015.
De mannen met de blauwe pakken en petten hebben weer een nieuw documentje de wereld in gestuurd. E.e.a. is een verduidelijking van de spelregels die eigenlijk al golden. Het zet e.e.a. toch net weer wat scherper neer. Voor degene die langs de randjes van de regelgeving lopen/vliegen is het goed om e.e.a. even na te lezen in dit PDF'je
Omdat het vliegen met een drone wettelijk wordt gezien als deelname aan het luchtverkeer komen er allerlei regels om de hoek. Veel van deze regels zijn weer afgezwakt in speciale aanvullingen voor modelvliegers. Omdat drones die je vanaf een willekeurige plek kan laten opstijgen, toch weer net even anders zijn dan modelvliegtuigjes die alleen boven prive veldjes vliegen, zijn ook daar weer uitzonderingen op gemaakt. Omdat drones niet vanaf een vliegveld opstijgen menen gemeentes ook allerlei verordeningen op drones los te moeten laten. De gemeente ambtenaren hanteren nog wel eens eigen spelregels. De huidige regelgeving voor het vliegen met drones is hierdoor erg complex en wordt nauwelijks en/of met willekeur nageleefd. In bijgaand artikel kan je een voorstel vinden voor een drastisch gesimplificeerde regelgeving.
Flytrex bracht voor de kerstdagen een nieuwe 3G versie van de Flytrex Live uit. Het ding kan hetzelfde wat de Flytrex GPRS ook kan maar babbelt nu 3G. Daarnaast is er nu een App waarmee je de drone kan volgen.
Op 14 november 2014 lanceerde DJI haar nieuwste telg: de Inspire-1 Quadopter. De Inspire-1 lijkt mij een prima Ready-to-fly drone voor de gemiddelde professional, semi-professional of veeleisende hobbyist. Het ding zit tjokvol features die je met eene phantom-2 ook zou hebben als je er een paar duizend euro aan onderdelen en een paar weekends knutstelen ook zou hebben. Daar houdt het echter niet bij op....
I have been playing with Flytrex and wanted to display the maps/logs on my own website. However, i didn't want to see the Flytrex banner and only wanted to show my own Flytrex Logs and Live Channel. For the Webmasters amongst us who can use iframes in HTML I have enclosed the HTML code that does the trick..
Als je een drone mee op vliegreis wilt nemen dan moet je er rekening mee houden dat je LiPo batterijen in jouw handbagage moet mee nemen. Je moet e.e.a. aanvragen en drone en batterijen moeten goedgekeurd zijn.
Omdat het kan en een stuk beter/veiliger vliegt, heb ik mijn DJI Transmitter en Receiver vervangen door de Futaba 14SG TX/RX kit. In dit stukje vind je waarom ik dit deed en hoe ik e.e.a. heb geconfigureerd.
De huidige regels voor het -als hobby- vliegen met een drone zijn eigenlijk al goed. Als je goed met een drone kan vliegen en je je ook nog goed aan de regels houdt, dan is de kans klein dat er gevaarlijke of onrechtmatige dingen gebeuren. De rest is een kwestie van gezond verstand. Ik denk echter dat er striktere regels en een betere handhaving aan zit te komen. Of en wanneer dit waarheid is/wordt, is natuurlijk de grote vraag.
Flytrex, heeft op 9 juli j.l. de Flytrex Life uitgebracht. Dit apparaatje van 35 gram kan in iedere DJI Drone worden ingebouwd met bijgeleverde kabeltjes. Via GPRS worden de drone gegevens real-time doorgeven aan de Flytrex site. Via die site kan je de drone op een google-map volgen en kan je gegevens zoals snelheid, hoogte, temperatuur en luchtdruk (tijdens en na de vlucht) bekijken.
FAA ruled that using First Person View equipment is not considered "keeping the drone and the airspace arround it in sight'".
The fun of flying a drone is extended if you record the flight. A recorded video of 23 minutes could get boaring unless if you spice it up with information taken from the drone. The output from the iOSD could be used but it is usually not the quality or the data that your want. You can also record flight data (using a black box) and display it on top of your video.
A standalone GPS tracker is most likely your last resort in finding your Drone that has flown away or crashed due to malfunction. I have tried a number of trackers and think i have now find the right kit/method, keeping tracker weight and - functionality in mind.
There are three different ways to steer the Phantom 2 Drone; IOC OFF (Default), IOC Course Lock and IOC Home Lock. The Drone reacts differently to steering commands. Here is an attempt to explain the differences.
If you have the right kit, you can see on the ground what is happening in the air. The commonly used name for this is First Person View (FPV). For FPV you need to connect your Camera composite output to a Video Transmitter. The Transmitter sends the signal to the ground station that is equipped with a video receiver linked to a display. If you get an iOSD you can also see the location/speed/height and course of the Drone.
The DJI Phantom comes out of the box set in DJI Default (Phantom) Mode. After practising a while (10 flights or so), I recommend to swith the Drone to the Advanced NASA M mode. This enables new Navigation capablities (IOC), such as Home Lock and Course Lock.
The best setting to take video's using the Phantom and a a GoPro Hero 3+ is 14.4K (24 FPS). This allows removal of rotor blades during post-processing. Protune and Spotmeter should be ON. GoPro On Screen Display should be OFF if you use DJI iOSD.
Advertentie: